vineri, 4 februarie 2011

Religie si stiinta - Carl Sagan

De asta,pentru Carl Sagan, doctrina religiei -“Crede si nu cerceta”- contravine insasi esentei umane, care este definita ca specie si isi datoreaza progresul,curiozitatii.

Pentru a afla cine suntem trebuie sa intelegem mai intai unde si in ce moment ne aflam:

Traim intr-un Univers unde intunericul este preponderent, lumina fiind o raritate. Rarele surse de lumina le constituie stelele, iar stelele, o mare de lumi din care lumea in care traim este o parte insignifianta. Doar in galaxia noastra,Calea Lactee, exista cateva sute de milioane de stele, din care Soarele este doar una, iar numarul galaxiilor din Univers este mai mare decat numarul stelelor din Calea Lactee ( se presupune ca numarul total al stelelor ar fi 1 urmat de 23 de zerouri!). Acest numar imens de lumi nu a fost luat in calcul, nici macar superficial, de nicio religie. Multe religii isi reprezinta zeii prin statui foarte inalte sau constructii marete in ideea de a ne face sa ne simtim neinsemnati,cand, o simpla contemplare a cerului ar fi suficienta pentru a ne da un sentiment de evlavie. Dar evlavie fata de ce?

Dinamica astronomica, evolutia lumilor nu ne duc catre o concluzie teologica particulara: desi exista o multitudine de lumi in Univers, acestea se nasc si mor, ca si noi, oamenii; Planetele, stelele cunosc stadii de evolutie si cu toate sunt supuse sfarsitului, ori asta este un punct de vedere diferit de conceptul traditional al unei Divinitati care ar trebui sa asigure bunastarea fapturilor sale. De ce trebuie sa creeze Dumnezeu fapturi pe care sa le confrunte apoi cu teama de moarte? De ce nu creeaza fapturi fericite si nemuritoare ca El? De ce este zeul unei lumi atat de mici? « De ce Atotputernicul, stapan peste milioane de lumi la fel de dependente de el, ar fi lasat grija fata de ele deoparte si a venit sa moara in lumea noastra deoarece, se spune, un barbat si o femeie au muscat dintr-un mar ? »

Mai mult decat atat, odata cu progresul stiintei s-au petrecut o serie de atacuri la adresa vanitatii umane :

•Nu suntem centrul Universului – Pamantul se afla intr-o galaxie indepartata, nesemnificativa ; nu se afla nici macar in centrul sistemului sau solar, iar steaua sa Soarele, nu se invarte in jurul lui, ci invers ( aceasta idee fusese postulata inca din sec 15, de catre Copernicus, dar a fost acceptata ca adevar abia in 1920, din cauza impotrivirii opresive a Bisericii) •Pamantul este mult mai batran decat ne asteptam ( conform Bibliei ar fi trebuit sa aiba aprox 6000 de ani, creationistii inca sustin acest lucru) Dar,conform dovezilor geologice si paleontologice, Pamantul are 4 500 milioane de ani, iar rasele umane abia cateva milioane –adica noi reprezentam o miime din istoria Pamantului . Cu cat varsta Pamantului ar fi mai mica cu atat rolul omului in istoria Pamantului ar fi fost mai mare- dar iata ca am fost retrogradati de la o pozitie centrala (cum sustine Biblia) la un incidentala.•Evolutia insasi este o descoperire care a contrazis doctrinele teologice, pentru ca astfel am aflat ca nu am fost instalati aici intr-un mod deosebit,diferit de cel al celorlalte plante si animale. Mai mult decat atat, toate trasaturile pe care noi le-am dezvoltat prin evolutie sunt unice : de ce avem 10 degete? Pentu ca intamplarea a facut sa evoluam dintr-un peste devonian care avea 10 falange si nu 12, 5 sau alt numar. Aceasta evolutie nu poate fi la fel pentru eventualele alte vieti din Univers. Aceasta descoperire l-a facut pe Arthur C. Clarke sa afirme ca doctrina crestina, a omului facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu este ca o bomba cu efect intarziat asezata la temelia crestinismului si programata sa explodeze daca vor fi descoperite creaturi inteligente pe alte planete.
Toate aceste teorii neaga valoarea de adevar a Bibliei ( de altfel autorul arata ca si scrierile sfinte ale celorlalte religii pot fi demontate cu usurinta). Dar bineinteles, asta nu neaga existenta unei puteri divine . Daca numim “ Dumnezeu” suma totala a legilor fizicii, adica existenta legilor naturii, asa cum sustineau Einstein sau Spinoza, atunci toti suntem credinciosi. Daca numim Dumnezeu o forta superioara care ne-a creat, atunci se nasc nesfarsite intrebari:

· Cine l-a creat pe Dumnezeu, sau de unde vine?
· Exista in fapt o aparitie reala la care oamenii sa fi fost martori ? este ciudat ca aparitiile si viziunile divine apar in functie de specificul local: de ce nu apare Fecioara Maria in viziuni ale popoarelor din Orient, de ce nu apar zeii hindusi in viziuni ale europenilor ?
· Cine este mai batran ? Dumnezeu sau Universul ? A existat Universul dintotdeauna sau a fost creat la un moment dat ? Exista o parere unanima ca Universul s-a format acum 13 mld de ani, in urma unei explozii. Si atunci ce s-a intamplat inainte de asta? Universul a fost creat de Dumnezeu, sau pur si simplu traim intr-un Univers oscilant, care este supus la expansiuni si contractii ? Sau exista un numar infinit de Universuri care se nasc si mor..
· De ce in nicio carte sfanta nu apar informatii despre Univers, ci doar despre Pamant? Daca ar fi fost revelatii divine s-ar fi referit la Dumnezeu ca stapan al Universului si nu doar al unei mici Planete, singura cunoscuta in vechime.
· Urmeaza apoi argumentele morale : de ce in toate cazurile, in istoria omenirii,este necesar ca Dumnezeu sa intervina in problemelor oamenilor, asa cum presupun toate religiile?De ce exista o lista intreaga de lucruri pe care Dumnezeu le pretinde oamenilor sa le faca si nu face EL totul bine de la inceput?

Indiferent de intrebari si de raspunsurile teologilor- deloc convingatoare pentru un om de inteligenta si eruditia lui Sagan (el demonteaza in carte toate argumentele )- nimeni nu neaga rolul pozitiv pe care religia l-a jucat sau a incercat sa-l joace de-a lungul secolelor . Dar si aici se nasc alte intrebari: are cu adevarat religia un rol in a-i face pe oameni mai buni, sau este doar o intentie buna dar ignorata atunci cand exista alte interese? Autorul isi incheie pledoaria cu punerea in discutie a altui dicton religios: “Iubeste-ti dusmanii” . Acest dicton nu s-a nascut la crestini, el exista si la iudei si la budhisti,cu cateva secole inainte de Isus. Dar din pacate nu este respectat de niciuna din natiunile care jura cu mana pe Biblie, sau sunt mandre de traditiilor lor crestine, iudaice sau budhiste; eternele razboaie, cursele inarmarilor, acum mai periculoase ca niciodata, o demonstreaza. Si este pacat,spune Sagan, ca specia cea mai inteligenta de pe Pamant sa dispara, pentru ca am inventat mijloacele de sinucidere si nu avem nicio arma reala de lupta impotriva lor – iar religia ar putea fi una. Orice specie de pe acest Pamant este condamnata la disparitie, dar in milioane de ani. Ar fi tragic ca specia umana, singura care se crede privilegiata si nemuritoare, sa dispara in doar un milion de ani, pentru ca nu a avut intelepciunea si nu a gasit mijloacele sa lupte.
[www.stiinta.info] Sursa originală: karte.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu