vineri, 4 februarie 2011

Medicamente compensate la jumatate de pret

Lupta cu mafia medicamentelor. Afla cum gasesti compensate la jumatate de pret
http://www.agentia.org/anchete/lupta-cu-mafia-medicamentelor-afla-cum-gasesti-compensate-la-jumatate-de-pret-8129.html
Noi romanii preferam in general sa ne lamentam, in loc sa actionam. Sa constatam, fara sa dam, de cele mai multe ori, nici o solutie, asa cum face opinia publica din strainatate, care este mult mai umita. Acolo, actiunea civica da si roade. Din cauza asta initiativele care incearca sa faca ceva pentru a ajuta romanii asaltati de tot felul de smecheri care se imbogatesc de pe urma lor, ar merita un pic sprijinite. Cum a fost si cazul protestului impotriva monopolului benzinarilor. Nu se poate spune ca n-a avut ceva succes, Guvernul a fost sensibilizat, ANAF la fel, si pana la urma benzinarii au scazut ceva la pret. Daca romanii ar fi fost maiuniti s-ar fi realizat mai mult. O alta initiativa de gen este propusa de o echipa de farmacisti care doreste sa lupte cu mafia medicamentelor, motiv pentru care au infiintat un site, iar Agentia a decis sa-i sprijine.

Portalul este la adresa medicamentecompensate.ro. Si iata la ce foloseste si cum se poate opera cu ajutorul lui. Cand medicul prescrie un medicament compensat nu-l prescrie sub denumirea comerciala ci sub denumirea comuna internationala (substanta activa). Putini pacienti stiu ca, de cele mai multe ori, sunt mai multe medicamente care contin acea substanta activa in concentratia recomandata de medic. Atunci cand pacientul merge la farmacie ca sa-ti ridice medicamentele, farmacistul, care-si cunoaste foarte bine interesul, ii ofera, desi legea ii interzice asta, cele mai scumpe dintre echivalentele din listele cu medicamente compensate.

Exemplul 1: Daca medicul prescrie INDAPAMIDUM 1.5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, aproape intotdeauna, pacientului medicamentul TERTENSIF 1.5mg, produs in FRANTA, care costa 21 de lei/30 de bucati. Aproape niciodata ii va oferi medicamentul INDAPAMIDA MYLAN 1.5mg, produs tot in FRANTA, medicament echivalent cu TERTENSIF 1.5mg, dar care costa 12 lei/30 de bucati.

Exemplul 2: Daca medicul prescrie BISOPROLOLUM 5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, de cele mai multe ori, pacientului medicamentul CONCOR COR, produs in GERMANIA, care costa 74 de lei/100 de bucati. Aproape niciodata nu-i va oferi medicamentul BISOGRAMA 5, produs tot in GERMANIA, medicament echivalent cu CONCOR COR, dar care costa 25 lei/100 de bucati.

Exemple ca acestea pot fi date pentru aproape toate medicamentele din listele de medicamente compensate. Asta se intampla pentru ca farmacistului ii convine sa vanda cele mai scumpe medicamente din lista. Si statul are numai de castigat din asta. Pe de o parte nu poate fi acuzat ca in liste nu sunt si medicamente compensate ieftine si pe de alta parte cu cat medicamentele sunt mai scumpe cu atat taxele platite pentru ele sunt mai mari. Folosind instrumentul de cautare de pe siteul mentionat pacientul va putea alege singur, in functie de preferinte sau de buget, medicamentele pe care le cumpara. Isi va putea alege medicamentele dupa firma sau tara producatoare. Medicamentele echivalente obtinute in urma unei cautari sunt ordonate crescatoar dupa pret. In partea de sus a listei se va gasi cel mai ieftin medicament iar in partea de jos cel mai scump. In felul acesta va fi foarte usor sa se aleaga medicamentele in functie de bugetul propriu.

Asistam de mult e ori in farmacii la scene cutremuratoare. Vezi cum farmacistul incearca, si de cele mai multe ori reuseste, sa le vanda unor oameni extrem de amarati cele mai scumpe medicamente din listele cu medicamente compensate, desi in liste sunt si medicamente echivalente mult mai ieftine. Pana acum vreo doi ani cand medicul de familie scria pe reteta denumirea comerciala a medicamentului, mafia actiona in cabinetele medicilor. Pentru o serie de "atentii" medicul de familie prescria unele medicamente mai mult decat altele. Dupa ce s-a hotarat ca medicul de familie sa prescrie medicamentele dupa denumirea comuna internationata (DCI), mafia s-a mutat din cabinetul medicului de familie in farmacie.

Farmacistii, prin diverse metode, de la eludarea legii care il obliga sa prezinte pacientului toate echivalentele medicamentului compensat prescris si sa se aprovizioneze cu prioritate cu medicamentele cele mai ieftine din liste, sau prin metode mai sofisticate, cum ar fi felul in care pun intrebari, forteaza practic pacientul neinformat sa cumpere cele mai scumpe medicamente. Multi farmacistii sustin ca medicamentul X, cel mai ieftin dintr-o anumita clasa, nu s-a cerut niciodata. Este posibil dar pentru asta ei sunt principalii vinovati. Au facut tot ce au putut ca sa nu vanda acel medicament. Ultima solutie este sa-i spuna pacientului ca nu are medicamentul X. Dar uitand sa-i spuna si ca legea il obliga pe farmacist sa se aprovizioneze in 24, in unele cazuri 48 de ore, cu medicamentul pe care nu-l are in farmacie.

Multi nici nu stiu ca au posibilitatea de a alege. Lupta e destul de grea si va fi probabil de lunga durata. Mafia medicamenteleor nu va sta cu mainile in san. Va incerca sa mentina cat mai mult posibil miturile care-i convin. Ca medicamentele ieftine nu sunt eficiente, ca cele straine sunt mai bune decat cele romanesti, ca cele straine sunt mai scumpe decat cele romanesti, ca cele generice sunt mai proaste decat cele inovative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu