marți, 8 februarie 2011

Afacere: superburuieni pentru foc

Cultivarea salciei scandinave şi a stufului chinezesc este abia la început în România, spre deosebire de alte ţări europene. Românii nu se înghesuie să cultive „bălării“ eficiente energetic pentru că nu primesc subvenţii; o astfel de cultură poate înlocui încălzirea cu lemne, cu motorină sau cu gaz.

Spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, unde guvernele acordă subvenţii consistente pentru cultivarea „buruienilor" calorice, România nu acordă, cel puţin deocamdată, niciun ajutor fermierilor care ar dori să încerce creşterea plantelor energetice.

Contraexemplele se găsesc chiar în vecinătatea imediată: Ungaria, şi ea încă la început, deţine deja peste 2.000 de hectare cu astfel de culturi, în timp ce în Suedia sunt cultivate peste 50.000 de hectare. Avântul agricultorilor europeni vine nu doar de la subvenţiile primite, ci şi de la beneficiile pe care le au de pe urma plantelor.

Salcia energetică ori stuful chinezesc, cunoscut şi ca iarba elefantului, sunt două dintre plantele cultivate pentru proprietăţile lor calorice superioare. Cu alte cuvinte, bricheţii sau peleţii fabricaţi din aceste plante ard mai bine decât lemnul, gazul ori motorina.

Semeni o dată, culegi 25 de ani
taguri

* ierburi
* foc
* energie
* salcie
* iarba elefantului
* idee afacere

Specialiştii spun că printre avantajele „superburuienilor" se numără faptul că ele se cultivă o singură dată şi se pot exploata anual, pentru o perioadă de până la 25 de ani, ceea ce califică aceste plante să fie considerate surse de energie regenerabilă. Un alt avantaj imediat ar fi protejarea pădurilor, pentru că nu ar mai fi necesare tăieri masive de copaci pentru lemne de foc. Salcia, de exemplu, creşte înaltă de 7 metri, iar un hectar produce 40 de tone de material lemnos pe an.

În România, acest tip de plante este prea puţin cunoscut de către agricultori, asta şi pentru că, spre deosebire de celelalte ţări europene, unde oamenii primesc subvenţii consistente pentru cultivarea plantelor energetice, la noi nu se dă nicio facilitate pentru înfiinţarea unei astfel de culturi. Iniţial, în ţările Comunităţii Europene, subvenţia a fost stabilită la 200 euro/ha, în fiecare an de recoltare.

Din 2006, majoritatea statelor au trecut la subvenţionarea cu 50% a costurilor de plantaţie, renunţând la suvenţionarea anuală. La noi, plantele energetice sunt cultivate în câteva judeţe, pe suprafeţe mici. Cele mai cunoscute plantaţii sunt în judeţele Covasna şi Harghita, unde există câteva hectare cultivate cu salcie adusă din Austria şi Ungaria.

Specialiştii spun că în condiţiile climatice de la noi din ţară ar putea fi cultivate atât salcia energetică, cât şi stuful chinezesc şi anghinarea. Puterea calorică a unui kilogram de salcie este de 5,7 kWh, iar a unui kilogram de stuf - 4,75 kWh, în timp ce puterea calorică a unui kilogram de materie lemnoasă foioasă este de 3,1-4,2 kWh.

Încălzirea cu salcie sau stuf chinezesc este avantajoasă deorece nu mai tai pădurea, dar spre deosebire de lemn se poate face şi centralizat. În plus, încălzirea cu plante energetice este de 10 ori mai ieftină decât cea cu motorină şi cu 30% decât cea cu gaz.

Staţiile de epurare, loc de cultivare

Vajda Lajos, preşedintele Asociaţiei „Green Energy", una dintre asociaţiile care se ocupă de aducerea şi cultivarea acestui tip de plante, declară că sunt foarte multe terenuri nefolosite, mai ales în zona râurilor, unde există un mediu propice pentru astfel de plante.

„Numai în judeţul Covasna există aproximativ 12.000 de hectare de teren în paragină şi circa 1.000-1.500 de hectare de teren mlăştinos", arată Lajos, adăugând că plantele energetice pot fi cultivate şi lângă staţiile de epurare.

„Din punct de vedere al mediului n-ar fi o problemă, deoarece s-ar produce oxigen", a adăugat Lajos. El mai precizează că primul an de viaţă al plantei este special, pentru a prinde rădăcini.

Obiectiv european

Potrivit obiectivelor Uniunii Europene, până în 2020, aproximativ 20 la sută din sursele de energie trebuie să provină din surse de energie regenerabilă, iar o resursă importantă de energie regenerabilă este biomasa.

Înfiinţarea culturii costă până la 2.800 de euro pe hectar

George Man, directorul grupului de firme Sal/Mis, care se ocupă de plantele energetice şi acordă consultaţii pentru înfiinţarea de astfel de culturi, arată că plantele energetice s-ar extinde foarte mult dacă ar exista o legislaţie pentru ele.

„Costul pentru înfiinţarea unui hectar de salcie energetică depăşeşte 2.000 de euro. Aceste plante au capacităţi superioare lemnului", spus George Man. Salcia energetică rezistă la intemperii şi la diferite boli şi are o putere calorică de cca. 4.900 kcal/kg.

Stuful chinezesc creşte înalt de patru metri şi are o utilizare multiplă: peleţi, bricheţi, industria mobilei, celuloză, precum şi industria maselor plastice şi cea a materialelor de construcţii. Inginerul Emil Voicu de la Institutul pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii, arată că problema pentru plantele energetice este subvenţionarea pentru înfiinţarea primei culturi.

Discuţiile pentru lege încă n-au început

Iarba elefantului arde mai bine decât lemnul sau motorina Foto: Reuters



Chiar dacă preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANMP), Nagy Jozsef, a declarat recent că au fost începute procedurile pentru elaborarea unui proiect de lege care să ofere rezolvare la problemele din domeniul energiei regenerabile, nimeni nu ştie unde anume se lucrează la această lege. „Sunt proceduri care au fost începute. Trei ministere trebuie să cadă de acord asupra acestei legi. Eu ştiu că s-a lucrat, există un draft de proiect, specialiştii trebuie acum să cadă de acord", a afirmat Nagy Jozsef.

Elaborarea legislaţiei, încă în proiect

În schimb, cei de la Ministerul Agriculturii nu ştiu de existenţa unui astfel de draft. Într-un răspuns la solicitarea „Adevărul", Daniela Giurcă, director general la Direcţia Generală de Politici Agricole, susţine că nu ştie de vreun grup de lucru care să lucreze la o astfel de lege.

Funcţionarul precizează că în prezent, în România, se cultivă salcie energetică (Salix Viminalis „Energo"), anghinare (Cynara cardunculus) şi iarba elefantului (Giganteus). Însă, tot potrivit datelor de la Agricultură, există agenţi economici interesaţi să cultive şi alte plante şi chiar copaci precum plopii hibrizi energetici, iarba canarului, trestie-gigant, arborele de Jatropha sau buruiana spontană.

Preşedintele Asociaţiei Green Energy mai arată că, dacă am avea o lege pentru plantele energetice, aceasta ar trebui să se reglementeze recunoaşterea salciei energetice şi a plopului energetic şi introducerea lor pe lista plantelor cultivate recunoscute, subvenţionarea înfiinţării plantaţiei în proporţie de 50-70 la sută, în cadrul plăţilor de agro-mediu completarea listei cu speciile de culturi energetice şi acordarea de subvenţii pentru suprafaţă.

De asemenea, legea ar mai trebui să cuprindă elaborarea cadrului de sprijin pentru folosirea biomasei cu referire la condiţiile de preluare a energiei regenerabile produse şi sprijinirea acelor organizaţii care promovează şi oferă informaţii, organizează şi coordonează procesul de producerea şi folosire a biomasei.

Sursa: http://www.adevarul.ro/financiar/Afacere-_superburuieni_pentru_foc_0_422958291.html

vineri, 4 februarie 2011

Inventii revolutionare

Invenţii revoluţionare :
În pregătire în laboratoare, aceste produse vor revoluţiona piaţa în următorii ani Invenţii revoluţionare

Telefonul care îşi schimbă forma :
Telefonul care îşi schimbă forma Cu o piaţă estimată la 200 de miliarde de dolari în 2013, telefonul mobil este ţinta tuturor. Acest prototip de telefon imaginat de Nokia în colaborare cu Universitatea Cambridge, este capabil să se transforme în funcţie de utilizare. © Nokia Poate lua forma unui cititor MP3, a unei tastaturi sau chiar a unui ceas. Transparent şi flexibil, funcţionează cu energie solară şi are integraţi biocaptatori care ne informează asupra mediului(calitatea aerului, proprietăţile fructelor pe care le mâncăm...). O performanţă realizată graţie nanotehnologiei, care permite miniaturizarea extremă a tuturor componentelor electronice. Apariţie estimată: 4-7 ani

Slide 3:
Imaginile virtuale încorporate în lumea reală, iată ce ne promite lentila bionică. Cercetătorii de la universitatea din Washington au reuşit să incorporeze un circuit electric şi diode luminiscente(LED) pe o lentilă de contact. Astfel, este posibilă adăugarea de imagini virtuale în câmpul vizual. Un fel de "realitate mărită", care permite, de exemplu, să-ţi vezi interlocutorul în timpul unui apel telefonic, în timp ce găteşti... © University of Washington Tehnologia interesează, de asemenea, armata : soldaţii ar putea vizualiza informaţiile în câmpul lor de acţiune. Primele versiuni ale lentilelor, cu imagini de bază, ar putea apărea “destul de repede". Apariţie estimată: 5-7 ani

Slide 4:
Profesorul Tomoshiro Ochiai de la Universitatea Prefecturii Toyama a prezentat în luna mai anul trecut un cilindru compus dintr-un “metameterial" cu indice de refracţie negativ. Undele luminoase înconjoară cilindrul fără a se reflecta, făcând o persoană sau un obiect invizibil. DARPA (agenţie de cercetări a Pentagonului) a propus deja susţinerea sa pentru o echipă de cercetători britanici ca să pună la punct o “pelerină de invizibilitate" care va echipa soldaţii. Li s-a dat trei ani pentru a o realiza. Apariţie estimată: 2-3 ani Acest metamaterial îi interesează în mod deosebit pe militari!

Hârtia care se imprimă şi se şterge :
Hârtia care se imprimă şi se şterge Fiecare salariat european imprimă, în medie, 30 de pagini pe zi, după un studiu Lexmark din 2008. Hârtia reutilizabilă permite astfel economii însemnate. “Hârtia care se şterge" pentru Xerox pare a fi promiţătoare. Ea conţine pigmenţi sensibili la lumină : Scrisul dispare după 16 - 24 ore! Un prototip de imprimantă a fost realizat deja în centrul de cercetări al grupului PARC (Palo Alto Research Center). În 2003, Toshiba a lansat o imprimantă şi un aparat numit "e-blue", care permite ştergerea cernelei încălzind hârtia. Relativ scumpă (200 000 yeni sau 1 690 euro), metoda are nevoie de hârtie specială, ceea ce diminuează performanţele invenţiei. Apariţie estimată: 3 - 5 ani

Televiziunea în 3 dimensiuni :
Televiziunea în 3 dimensiuni Astăzi este deja posibilă vizualizarea imaginilor în 3D, dar numai cu ochelari speciali. Giganţii electronicii ca LG, Sony şi Philips sunt pe cale de a scoate o tehnologie care permite renuţarea la ochelari. Dar startul l-a dat o firmă franceză, Alioscopy, care a depus prima brevetul pentru aşa ceva. Canalul japonez NHK a retransmis o parte din Jocurile Olimpice de la Pekin în 3D. Momentan, Alioscopy a semnat parteneriate cu fabricanţii de panouri publicitare animate şi în relief. © Alioscop Apariţie estimată: 1 - 2 ani

Slide 7:
Cu 4 miliarde de abonaţi la telefonul mobil în toată lumea, inovaţiile abundă în acest domeniu. Una din principalele probleme rămâne autonomia acestor aparate, totdeauna mari consumatoare de energie. Îmbrăcămintea capabilă să recupereze energia degajată de mişcările noastre a ieşit deja din laboratoare. De asemenea, există dispozitive integrate în talpa încălţămintei sau în mici rucsaci. Georgia Institute din Atlanta a pus la punct o fibră hibridă combinând Kevlar cu nanofibre de zinc. Profesorul Zhong Lin Wang arată un prototip de microfibre generatoare de electricitate. © Georgia Tech Photo / Gary Week Apariţie estimată: 3 - 5 ani În afară de îmbrăcăminte, aceste fibre high tech ar putea fi încorporate în perdele sau în pânzele de cort, cu scopul de a transforma energia vântului sau vibraţiile sonore în curent electric.

Slide 8:
A pune dinţii la loc va fi posibil în curând! Resultatul : Dintele este regenerat direct pe gingie. Mai rămâne de finisat pentru a recrea smalţul. Metoda se dovedeşte a fi mai eficace decât precedentele, care constau în a implanta dinţi fabricaţi. Apariţie estimată: 3 - 5 ani Tehnica Alveola dintelui este curăţată pentru a nu lăsa decât o parte din pulpa dentară unde se află celulele regeneratoare, pe care echipa de cercetători încearcă să le reactiveze cu ajutorul unui gel extras din alge.

Un vaccin anti-tabac!! :
Un vaccin anti-tabac!! Piaţa substituienţilor nicotinei, estimată la 94 milioane de euro numai în Franţa, ar trebui să se teamă de anunţul apariţiei primului vaccin anti-tabac. Cytos Technolgies, a firmă elveţiană de biotehnologie, a dezvoltat un ser care permite producerea de anticorpi specifici combinării nicotinei cu sângele. Astfel, va fi posibilă reducerea dependenţei de ţigară. Gigantul farmaceutic Novartis a plătit 600 milioane de franci elveţieni în 2007 pentru exclusivitatea fabricării şi exploatării viitorului produs miraculos. Mica firmă elveţiană Cytos Technolgies mai are un vaccin contra obezităţii, o altă piaţă enormă de 300 milioane de potenţiali pacienţi. Apariţie estimată: 2 - 3 ani

Slide 10:
Deşi miraculina este interzisă în Franţa şi Statele Unite, o mică firmă din New Jersey, Bioresources International, oferă extras de miraculină începând de la 30$ pentru 10 grame. După nume pare a fi o păcăleală şi, totuşi, ea există: miraculina transformă un aliment cu gust acid într-unul dulce. Această proteină, extrasă dintr-un fruct de pădure originar din Africa de vest, se fixează pe receptorii gustului de zahăr de pe limbă. Mizând pe o viitoare aprobare a Departamentului Federal al Alimentelor , aceste produse se adresează în primul rând industriei agroalimentare sau farmaceutice (de ex.pentru tratamentul diabeticilor) într-un cadru de “experimentări". Apariţie estimată: 1 à-2 ani

Slide 11:
O gaură care se astupă singură? Astăzi este o realitate datorită materialelor supramoleculare . În Franţa, se lucrează pentru punerea la punct a acestor materiale, la care legătura dintre atomi este de natură fizică, nu chimică. Astfel, când plasticul este rupt, este suficient să apropii cele două capete pentru ca legătura dintre atomi să se refacă. Laboratorul a semnat un acord cu Arkema, grupul de chimie al firmei Total. © Arkema/CNRS “Cu timpul, orice fel de obiect ar putea fi reutilizat, după ce s-a spart sau crăpat, cu ajutorul “auto-cicatrizării", spune directorul de la Arkema. Grupul se gândeşte, de asemenea, la aplicaţia pentru lacuri şi adezivi. Apariţie estimată: 5 - 7 ani

Un panou solar în vopsea :
Un panou solar în vopsea Ted Sargent, cercetător la Universitatea din Toronto, lucrează la elaborarea unei vopsele care permite transformarea oricărei suprafeţe în panou fotovoltaic cu ajutorul nanoparticulelor integrate în soluţie. © Rudy Salin / Journal du Net Suprafeţele astfel vopsite vor fi mult mai eficace, pentru că ele captează lumina infraroşie, adică 30% din energie, în loc de 6% pentru celulele fotovoltaice clasice. Tehnologia ar putea fi aplicată chiar şi pentru îmbrăcăminte. “S-ar putea să purtăm o haină solară", afirmă Ted Sargent. Apariţie estimată: 7 - 8 ani

Mărul antirid :
Mărul antirid În cantonul elveţian Schaffhouse, la frontiera cu Liechtenstein, au fost plantate patru rânduri cu meri deosebiţi. Aceşti pomi fac mere "Red Flesh", de culoare roşu viu. A fost nevoie de 10 000 de încrucişări şi 12 ani de cercetare pentru a acest măr revoluţionar. Nu numai că are o culoare originală, dar este, mai ales, foarte bogat în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea pielii. O companie elveţiano-daneză, Next Fruit Generation, va comercializa aceste mere. Giganţii distribuţiei, Mark & Spencer şi Sainsbury, au vizitat deja livada. Peste15 000 de pomi vor fi plantaţi aici până la sfârşitul anului. Apariţie estimată: 1 - 2 ani © Next Fruit Generation

Un balon de linişte :
Un balon de linişte Să dormi cu ferestrele deschise în plin centrul oraşului sau să lucrezi la birou fără să auzi ce discută colegii. Iată ce oferă balonul antizgomot, care trebuie să apară în umrătorii ani. Principiul: Este generată o undă sonoră în opoziţie de fază cu zgomotul ambiant şi cele două unde se anulează reciproc. Cu condiţia de a cunoaşte originea sursei sonore şi de a calcula rapid frecvenţa necesară. Există deja sisteme care permit reducerea semnificativă a expunerii la zgomot, ca cele comercializate de firma Quiétys. În viitor, dispozitivele antizgomot vor putea fi instalate în interiorul autovehiculelor, chiar şi la ţevile de eşapament. Apariţie estimată : 5 - 7 ani

Proba virtuală :
Proba virtuală Chiar dacă vânzarea de îmbrăcăminte pe Internet cunoaşte o adevărată explozie (+31% între iulie 2007 şi iunie 2008), rămâne problema probei. Site-ul Internet al catalogului La Redoute propune crearea unui manechin 3D. © Laredoute.fr Cercetătorii coreeni de la i-Fashion Technology Center au reuşit crearea unei dubluri virtuale aproape perfectă . În căteva secunde, maşina vă scanează silueta şi crează o hologramă. Sistemul este deja în testare în mai multe magazine din Seul, unde clienţii pot încerca hainele tastând codul articolului pe un ecran. În plus : aparatul indică ce talie să alegi în funcţie de măsuri. Apariţie estimată: 1 - 2 ani

Sânge artificial :
Sânge artificial În fiecare an în Franţa, 400 000 - 500 000 de pacienţi beneficiază de o transfuzie de sânge. Cu toate acestea, donările nu sunt suficiente şi rămân problemele de incompatibilitate. Fabricarea sângelui artificial este în studiu de mai mult de 50 de ani, dar va mai dura câţiva ani. Programul european EuroBloodSubstitutes este mai avansat. Hemoglobina extrasă din viermi marini a dat rezultate bune în testele preclinice. Dificultatea constă în a recolta suficient pentru a satisface cererea mondială. O a “treia generaţie" de sânge artificial, fabricat prin încapsularea de molecule de hemoglobină, mai are nevoie de timp. Apariţie estimată: 5 - 7 ani

Pastă reparatoare pentru oase :
Pastă reparatoare pentru oase Fracturile necesită adesea operaţii lungi cu risc de infecţie deloc neglijabil. O echipă britanică de la Universitatea din Nottingham a primit în decembrie 2008 un premiu de inovaţie medicală pentru invenţia ei : o pastă pentru repararea oaselor rupte. Ea va fi utilizabilă în cazul leziunilor osoase importante, cu fracturi multiple sau bucăţi izolate. Profesorul Kevin Shakesheff estimează punerea în vânzare în Statele Unite pentru 2010. Apariţie estimată: 1 - 2 ani © RegenTec Pasta, asemănătoare pastei de dinţi, este injectată la locul fracturii şi se solidifică în 15 minute. Structura ei poroasă permite, apoi, osului natural să se regenereze.

Vopseaua anti-microbi :
Vopseaua anti-microbi Un pacient din 20 contractează o infecţieîn timpul şederii într-un spital, după un raport al Ministerului Sănătăţii din ianuarie 2008. Profesorii Alexander Klibanov şi Jianzhu Chen discută despre “vopseaua anti-microbi" pe care au pus-o la punct© Donna Coveney În urma testelor, "99% din bacteriile expuse pe suprafaţa vopsită au fost distruse”, afirmă Alexander Klibanov, autorul acestui studiu. Armata americană şi Boeing au colaborat la proiect, care va trebui să se concretizeze la sfârşitul procedurilor de omologare. Apariţie estimată: 3 - 5 ani O echipă a MIT (Massachussets Institute of Technology) din Cambridge a pus la punct o acoperire “ucigaşă de viruşi". Vopseaua este compusă din polimeri cu microparticule care străpung membranele viruşilor. Este eficace asupra viruşilor gripei, dar şi asupra bacteriilor rezistente de tip Escherichia Coli.

Eoliana zmeu :
Eoliana zmeu Deşi energia eoliană este tot mai căutată, se reproşează adesea turbinelor terestre că au un randament slab şi că strică peisajul. Kite Wind Generator, dezvoltat de firma iitaliană Sequoia, este capabil să genereze 1 GW, echivalentul a 400 de eoliene. Este vorba despre o structură cu braţe pivotante pe care sunt prinse un fel de zmee făcute din cabluri. © Kite Gen Avantaje La 800 metri altitudine, vântul suflă de două ori mai tare decât la 100 metri şi este constant. 1 kWh costă 0,03 euro, de două ori mai ieftin decât cel obţinut cu combustibili fosili. Vânturile de înaltă altitudine fac să viseze cele mai mari grupuri: Google a investit 10 milioane de dolari în Makani Power, o firmă americană care se ocupă de această tehnologie. Apariţie estimată: 3 - 5 ani

Scarabeul spion :
Scarabeul spion © Didier Belot Fluturi transformaţi în veritabili agenţi secreţi ? Un scenariu demn de filmele SF. Şi totuşi, este proiectul HI-MEMS. Finanţat de Darpa (agenţia de cercetări a Pentagonului), el caută să fuzioneze sistemele de comandă artfificială cu cele ale insectelor, inserându-le în stadiul de crisalidă. Implanturile vor face parte integrantă din corpul insectei adulte. Progresele sunt ţinute în mare secret, dar cercetătorii au difuzat imagini video arătând fluturi pilotaţi de la distanţă prin descărcări electrice. Etapa următoare: reducerea în continuare a mărimii componentelor pentru a ascunde într-o insectă un radio, o cameră sau un detector de gaz. O altă posibilitate ar fi teleghidarea insectei prin GPS. Apariţie estimată: 7 - 8 ani

Centrală nucleară privată! :
Centrală nucleară privată! O mică centrală nucleară numai pentru tine? Va fi posibil datorită firmei americane Hyperion Power Generation. © Hyperion Power Generation Mini reactorul comercializat de firmă are 2 metri înălţime şi 1,5 metri dametru şi costă 25 milioane de dolari. Având capacitatea de 25MW, este destinat mai ales pentru firme industriale sau comunităţi izolate. Conform firmei, reactorul nu prezintă nici un fel de pericol deoarece cantitatea de combustibil nuclear necesară este mică, iar reactorul nu se deschide pe timpul duratei de funcţionare (de la 5 la 10 ani). Între 2013 şi 2023, Hyperion prevede o producţie de 4 000 de reactoare şi afirmă că a primit deja 100 de comenzi! Apariţie estimată: 4 - 5 ani

Diamantul artificial :
Diamantul artificial Tehnica de fabricare a diamantelor de sinteză este cunoscută din anii 1950 : se vaporizează atomii de carbon pe o suprafaţă de siliciu, apoi se lasă să se cristalizeze. Dar diamantele nu sunt folosite decât în industrie, pentru că sunt de calitate proastă şi sunt prea mici pentru bijutieri. Astăzi,tehnicile se îmbunătăţesc. © Gemesys Introducerea pietrelor sintetice în bijuterii ar putea antrena o scădere a preţurilor, deoarece ele sunt de 10 până la 100 de ori mai ieftine decât pietrele naturale. Dar vor fi la fel de atractive pentru cumpărători ? Apariţie estimată: 1 - 2 ani Gemesys, o firmă californiană, comercializează diamante de sinteză pentru bijutieri în America de Nord şi în Belgia.

Biocarburant din alge :
Biocarburant din alge Cercetarea asupra biocarburanţilor de “nouă generaţie" avansează cu paşi mari, iar algele par a constitui o pistă foarte interesantă. Greenfuel, o firmă de cercetare a Massachusetts Institute of Technology, a pus la punct "bioreactori", în care algele sunt macerate într-o baie de de gaz carbonic. Microalgele au un randament la hectar de 30 de ori superior celui ale oleaginoaselor ca napul sau floarea soarelui. Firma a primit numeroase comnenzi pentru bioreactori. În Franţa, proiectul Shamash are drept obiectiv producerea de biocarburant în 2010. Piaţa potenţială este evaluată la 17 milioane de mc până în 2-3 ani. Apariţie estimată: 1 - 2 ani

Bumbacul comestibil :
Bumbacul comestibil Pentru fiecare kilogram de fibră de bumbac obţinut, o plantă produce 1,65 kg de seminţe. Astăzi, această parte a plantei nu este cu adevărat valorificată. Kevin Rathore, un cercetător de la Universitatea din Texas, a găsit, totuşi, un mijloc de a face bumbacul comestibil. El a dezactivat o genă care produce gossypol, un polifenol toxic care face bumbacul impropriu consumului uman. © Lionel Pupin După Kevin Rathore, bumbacul ar putea răspunde nevoilor de proteine ale unei jumătăţi de miliard de persoane pe an. Descoperirea este cu atât mai promiţătoare cu cât bumbacul este bogat în proteine şi cultivat în majoritatea ţărilor în dezvoltare. Iar gustul ? “Seamănă cu mazărea", spune Kevin Rathore. Apariţie estimată: 3 - 5 ani

Cimentul care absoarbe poluarea :
Cimentul care absoarbe poluarea Rod a zece ani de cercetări, cimentul depoluant Calcia a fost lansat în 2006 pe piaţa franceză. Cimentul absoarbe principalii poluanţi produşi de circulaţia automobilelor şi de încălzirea locuinţelor. Graţie energiei luminoase, fotocatalizatorul conţinut în ciment accelerează reacţia chimică care descompune poluanţii. © Ciments Calcia “Vizăm 10% din piaţa de peste 5 ani", afirmă Olivier Fourcault, şef de proiect la serviciul de inovaţii de la Calcia. Pentru început, produsele se adresează colectivităţilor, dar Calcia are noi proiecte : finisarea faţadelor locuinţelor individuale sau vopsiri interioare care absorb poluanţii casnici, de ex.formaldehida. Apariţie estimată: 2 - 3 ani

Fasole anti-flatulenţă :
Fasole anti-flatulenţă Legumele au nefericitul efect secundar de a produce gaze intestinle. Responsabilă este rafinoza, un hidrat de carbon care provoacă fermentaţie în intestinul gros. Fasolea cu conţinut redus de rafinoză a fost pusă la punct de cercetătorii venezuelieni de la Universitatea Simon Bolivar din Caracas. Ei au adăugat două bacterii comune pentru a accelera fermentaţia naturală a fasolei. Nu numai că se reduce flatulenţa cu 88,6%, dar conţinutul în fibre insolubile, benefice pentru sănătate, este mărit la 97,5%. Dieteticienii subliniază că acest tip de produs ar putea încuraja consumul de legume. Apariţie estimată: 3 - 5 ani

Carne în eprubetă :
Carne în eprubetă Lista necazurilor produse de creşterea intensivă a consumului de carne este lungă : poluarea solului, producerea masivă de gaz cu efect de seră, defrişările... Pînă în 2050, producţia mondială de carne ar trebui să se dubleze după FAO. Ca urmare, numeroase echipe ştiinţifice caută în mod serios fabricarea fripturilor in vitro. Teoretic, ar fi simplu: ajunge să pui o cultură de celule suşă pentru fabricarea de muşchi şi “să-i faci să crească”. În practică, mai este mult până la sinteza artificială a unei bucăţi întregi de friptură, dar “tehnica permite să produci ceva care seamănă cu carnea industrială”, affirmă Jason Matheny, coautor al unui studiu pe acest subiect. Apariţie estimată: 8 - 10 ani

Medicamente compensate la jumatate de pret

Lupta cu mafia medicamentelor. Afla cum gasesti compensate la jumatate de pret
http://www.agentia.org/anchete/lupta-cu-mafia-medicamentelor-afla-cum-gasesti-compensate-la-jumatate-de-pret-8129.html
Noi romanii preferam in general sa ne lamentam, in loc sa actionam. Sa constatam, fara sa dam, de cele mai multe ori, nici o solutie, asa cum face opinia publica din strainatate, care este mult mai umita. Acolo, actiunea civica da si roade. Din cauza asta initiativele care incearca sa faca ceva pentru a ajuta romanii asaltati de tot felul de smecheri care se imbogatesc de pe urma lor, ar merita un pic sprijinite. Cum a fost si cazul protestului impotriva monopolului benzinarilor. Nu se poate spune ca n-a avut ceva succes, Guvernul a fost sensibilizat, ANAF la fel, si pana la urma benzinarii au scazut ceva la pret. Daca romanii ar fi fost maiuniti s-ar fi realizat mai mult. O alta initiativa de gen este propusa de o echipa de farmacisti care doreste sa lupte cu mafia medicamentelor, motiv pentru care au infiintat un site, iar Agentia a decis sa-i sprijine.

Portalul este la adresa medicamentecompensate.ro. Si iata la ce foloseste si cum se poate opera cu ajutorul lui. Cand medicul prescrie un medicament compensat nu-l prescrie sub denumirea comerciala ci sub denumirea comuna internationala (substanta activa). Putini pacienti stiu ca, de cele mai multe ori, sunt mai multe medicamente care contin acea substanta activa in concentratia recomandata de medic. Atunci cand pacientul merge la farmacie ca sa-ti ridice medicamentele, farmacistul, care-si cunoaste foarte bine interesul, ii ofera, desi legea ii interzice asta, cele mai scumpe dintre echivalentele din listele cu medicamente compensate.

Exemplul 1: Daca medicul prescrie INDAPAMIDUM 1.5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, aproape intotdeauna, pacientului medicamentul TERTENSIF 1.5mg, produs in FRANTA, care costa 21 de lei/30 de bucati. Aproape niciodata ii va oferi medicamentul INDAPAMIDA MYLAN 1.5mg, produs tot in FRANTA, medicament echivalent cu TERTENSIF 1.5mg, dar care costa 12 lei/30 de bucati.

Exemplul 2: Daca medicul prescrie BISOPROLOLUM 5mg (Denumirea comuna internationala), farmacistul ii va oferi, de cele mai multe ori, pacientului medicamentul CONCOR COR, produs in GERMANIA, care costa 74 de lei/100 de bucati. Aproape niciodata nu-i va oferi medicamentul BISOGRAMA 5, produs tot in GERMANIA, medicament echivalent cu CONCOR COR, dar care costa 25 lei/100 de bucati.

Exemple ca acestea pot fi date pentru aproape toate medicamentele din listele de medicamente compensate. Asta se intampla pentru ca farmacistului ii convine sa vanda cele mai scumpe medicamente din lista. Si statul are numai de castigat din asta. Pe de o parte nu poate fi acuzat ca in liste nu sunt si medicamente compensate ieftine si pe de alta parte cu cat medicamentele sunt mai scumpe cu atat taxele platite pentru ele sunt mai mari. Folosind instrumentul de cautare de pe siteul mentionat pacientul va putea alege singur, in functie de preferinte sau de buget, medicamentele pe care le cumpara. Isi va putea alege medicamentele dupa firma sau tara producatoare. Medicamentele echivalente obtinute in urma unei cautari sunt ordonate crescatoar dupa pret. In partea de sus a listei se va gasi cel mai ieftin medicament iar in partea de jos cel mai scump. In felul acesta va fi foarte usor sa se aleaga medicamentele in functie de bugetul propriu.

Asistam de mult e ori in farmacii la scene cutremuratoare. Vezi cum farmacistul incearca, si de cele mai multe ori reuseste, sa le vanda unor oameni extrem de amarati cele mai scumpe medicamente din listele cu medicamente compensate, desi in liste sunt si medicamente echivalente mult mai ieftine. Pana acum vreo doi ani cand medicul de familie scria pe reteta denumirea comerciala a medicamentului, mafia actiona in cabinetele medicilor. Pentru o serie de "atentii" medicul de familie prescria unele medicamente mai mult decat altele. Dupa ce s-a hotarat ca medicul de familie sa prescrie medicamentele dupa denumirea comuna internationata (DCI), mafia s-a mutat din cabinetul medicului de familie in farmacie.

Farmacistii, prin diverse metode, de la eludarea legii care il obliga sa prezinte pacientului toate echivalentele medicamentului compensat prescris si sa se aprovizioneze cu prioritate cu medicamentele cele mai ieftine din liste, sau prin metode mai sofisticate, cum ar fi felul in care pun intrebari, forteaza practic pacientul neinformat sa cumpere cele mai scumpe medicamente. Multi farmacistii sustin ca medicamentul X, cel mai ieftin dintr-o anumita clasa, nu s-a cerut niciodata. Este posibil dar pentru asta ei sunt principalii vinovati. Au facut tot ce au putut ca sa nu vanda acel medicament. Ultima solutie este sa-i spuna pacientului ca nu are medicamentul X. Dar uitand sa-i spuna si ca legea il obliga pe farmacist sa se aprovizioneze in 24, in unele cazuri 48 de ore, cu medicamentul pe care nu-l are in farmacie.

Multi nici nu stiu ca au posibilitatea de a alege. Lupta e destul de grea si va fi probabil de lunga durata. Mafia medicamenteleor nu va sta cu mainile in san. Va incerca sa mentina cat mai mult posibil miturile care-i convin. Ca medicamentele ieftine nu sunt eficiente, ca cele straine sunt mai bune decat cele romanesti, ca cele straine sunt mai scumpe decat cele romanesti, ca cele generice sunt mai proaste decat cele inovative.

Religie si stiinta - Carl Sagan

De asta,pentru Carl Sagan, doctrina religiei -“Crede si nu cerceta”- contravine insasi esentei umane, care este definita ca specie si isi datoreaza progresul,curiozitatii.

Pentru a afla cine suntem trebuie sa intelegem mai intai unde si in ce moment ne aflam:

Traim intr-un Univers unde intunericul este preponderent, lumina fiind o raritate. Rarele surse de lumina le constituie stelele, iar stelele, o mare de lumi din care lumea in care traim este o parte insignifianta. Doar in galaxia noastra,Calea Lactee, exista cateva sute de milioane de stele, din care Soarele este doar una, iar numarul galaxiilor din Univers este mai mare decat numarul stelelor din Calea Lactee ( se presupune ca numarul total al stelelor ar fi 1 urmat de 23 de zerouri!). Acest numar imens de lumi nu a fost luat in calcul, nici macar superficial, de nicio religie. Multe religii isi reprezinta zeii prin statui foarte inalte sau constructii marete in ideea de a ne face sa ne simtim neinsemnati,cand, o simpla contemplare a cerului ar fi suficienta pentru a ne da un sentiment de evlavie. Dar evlavie fata de ce?

Dinamica astronomica, evolutia lumilor nu ne duc catre o concluzie teologica particulara: desi exista o multitudine de lumi in Univers, acestea se nasc si mor, ca si noi, oamenii; Planetele, stelele cunosc stadii de evolutie si cu toate sunt supuse sfarsitului, ori asta este un punct de vedere diferit de conceptul traditional al unei Divinitati care ar trebui sa asigure bunastarea fapturilor sale. De ce trebuie sa creeze Dumnezeu fapturi pe care sa le confrunte apoi cu teama de moarte? De ce nu creeaza fapturi fericite si nemuritoare ca El? De ce este zeul unei lumi atat de mici? « De ce Atotputernicul, stapan peste milioane de lumi la fel de dependente de el, ar fi lasat grija fata de ele deoparte si a venit sa moara in lumea noastra deoarece, se spune, un barbat si o femeie au muscat dintr-un mar ? »

Mai mult decat atat, odata cu progresul stiintei s-au petrecut o serie de atacuri la adresa vanitatii umane :

•Nu suntem centrul Universului – Pamantul se afla intr-o galaxie indepartata, nesemnificativa ; nu se afla nici macar in centrul sistemului sau solar, iar steaua sa Soarele, nu se invarte in jurul lui, ci invers ( aceasta idee fusese postulata inca din sec 15, de catre Copernicus, dar a fost acceptata ca adevar abia in 1920, din cauza impotrivirii opresive a Bisericii) •Pamantul este mult mai batran decat ne asteptam ( conform Bibliei ar fi trebuit sa aiba aprox 6000 de ani, creationistii inca sustin acest lucru) Dar,conform dovezilor geologice si paleontologice, Pamantul are 4 500 milioane de ani, iar rasele umane abia cateva milioane –adica noi reprezentam o miime din istoria Pamantului . Cu cat varsta Pamantului ar fi mai mica cu atat rolul omului in istoria Pamantului ar fi fost mai mare- dar iata ca am fost retrogradati de la o pozitie centrala (cum sustine Biblia) la un incidentala.•Evolutia insasi este o descoperire care a contrazis doctrinele teologice, pentru ca astfel am aflat ca nu am fost instalati aici intr-un mod deosebit,diferit de cel al celorlalte plante si animale. Mai mult decat atat, toate trasaturile pe care noi le-am dezvoltat prin evolutie sunt unice : de ce avem 10 degete? Pentu ca intamplarea a facut sa evoluam dintr-un peste devonian care avea 10 falange si nu 12, 5 sau alt numar. Aceasta evolutie nu poate fi la fel pentru eventualele alte vieti din Univers. Aceasta descoperire l-a facut pe Arthur C. Clarke sa afirme ca doctrina crestina, a omului facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu este ca o bomba cu efect intarziat asezata la temelia crestinismului si programata sa explodeze daca vor fi descoperite creaturi inteligente pe alte planete.
Toate aceste teorii neaga valoarea de adevar a Bibliei ( de altfel autorul arata ca si scrierile sfinte ale celorlalte religii pot fi demontate cu usurinta). Dar bineinteles, asta nu neaga existenta unei puteri divine . Daca numim “ Dumnezeu” suma totala a legilor fizicii, adica existenta legilor naturii, asa cum sustineau Einstein sau Spinoza, atunci toti suntem credinciosi. Daca numim Dumnezeu o forta superioara care ne-a creat, atunci se nasc nesfarsite intrebari:

· Cine l-a creat pe Dumnezeu, sau de unde vine?
· Exista in fapt o aparitie reala la care oamenii sa fi fost martori ? este ciudat ca aparitiile si viziunile divine apar in functie de specificul local: de ce nu apare Fecioara Maria in viziuni ale popoarelor din Orient, de ce nu apar zeii hindusi in viziuni ale europenilor ?
· Cine este mai batran ? Dumnezeu sau Universul ? A existat Universul dintotdeauna sau a fost creat la un moment dat ? Exista o parere unanima ca Universul s-a format acum 13 mld de ani, in urma unei explozii. Si atunci ce s-a intamplat inainte de asta? Universul a fost creat de Dumnezeu, sau pur si simplu traim intr-un Univers oscilant, care este supus la expansiuni si contractii ? Sau exista un numar infinit de Universuri care se nasc si mor..
· De ce in nicio carte sfanta nu apar informatii despre Univers, ci doar despre Pamant? Daca ar fi fost revelatii divine s-ar fi referit la Dumnezeu ca stapan al Universului si nu doar al unei mici Planete, singura cunoscuta in vechime.
· Urmeaza apoi argumentele morale : de ce in toate cazurile, in istoria omenirii,este necesar ca Dumnezeu sa intervina in problemelor oamenilor, asa cum presupun toate religiile?De ce exista o lista intreaga de lucruri pe care Dumnezeu le pretinde oamenilor sa le faca si nu face EL totul bine de la inceput?

Indiferent de intrebari si de raspunsurile teologilor- deloc convingatoare pentru un om de inteligenta si eruditia lui Sagan (el demonteaza in carte toate argumentele )- nimeni nu neaga rolul pozitiv pe care religia l-a jucat sau a incercat sa-l joace de-a lungul secolelor . Dar si aici se nasc alte intrebari: are cu adevarat religia un rol in a-i face pe oameni mai buni, sau este doar o intentie buna dar ignorata atunci cand exista alte interese? Autorul isi incheie pledoaria cu punerea in discutie a altui dicton religios: “Iubeste-ti dusmanii” . Acest dicton nu s-a nascut la crestini, el exista si la iudei si la budhisti,cu cateva secole inainte de Isus. Dar din pacate nu este respectat de niciuna din natiunile care jura cu mana pe Biblie, sau sunt mandre de traditiilor lor crestine, iudaice sau budhiste; eternele razboaie, cursele inarmarilor, acum mai periculoase ca niciodata, o demonstreaza. Si este pacat,spune Sagan, ca specia cea mai inteligenta de pe Pamant sa dispara, pentru ca am inventat mijloacele de sinucidere si nu avem nicio arma reala de lupta impotriva lor – iar religia ar putea fi una. Orice specie de pe acest Pamant este condamnata la disparitie, dar in milioane de ani. Ar fi tragic ca specia umana, singura care se crede privilegiata si nemuritoare, sa dispara in doar un milion de ani, pentru ca nu a avut intelepciunea si nu a gasit mijloacele sa lupte.
[www.stiinta.info] Sursa originală: karte.ro