miercuri, 30 decembrie 2009

Poate ne salveaza criza de Voest Alpine

Trustul austriac Voest Alpine, care intentiona sa deschida un mare combinat siderurgic in zona Marii Negre, incheind in acest sens memorandumuri cu guvernele din Bulgaria, Turcia, Ucraina si Romania, a anuntat ca a amanat pentru 2009 decizia asupra amplasamentului.

Caci cel mai probabil, din cauza crizei financiare, concernul austriac nu a mai gasit finantare, intrucat evident nimeni nu poate face o investitie de circa 5 miliarde euro numai din bani proprii, apeland si la resurse atrase.

N-a mai gasit finantare in noul context sau, devenind prea scumpa, trustul a socotit ca nu mai face o afacere! Asa ca asteapta vremuri mai bune. Cand mai marele lumii in domeniu - Arcelor Mittal Steel, implantat solid si in zona - recurge la severe reduceri de productie, devine de altfel cu totul imprudent sa te lansezi in dezvoltari de afaceri siderurgice!

Relevanta exemplului Voest Alpine pentru procesul descris inceteaza insa din punctul de vedere al implicatiilor asupra Romaniei. Pe scurt si fara brizbrizuri, aceasta investitie, desi de 5 miliarde euro, mai bine n-ar fi decat ar fi gazduita de Romania!

Litoralul romanesc al Marii Negre este extrem de scurt, partea sa activa pentru turism nedepasind 40 km. Un combinat siderurgic pe acest litoral, indiferemt unde, ar lichida complet turismul la mare in Romania. Sa fim seriosi, nici un castig investitional n-ar putea compensa o asemenea pierdere!

Si mai important probabil, bilantul energetico-industrial pentru Romania ar fi dezastruos. Pacatul actual al economiei - consumul imens de energie pe unitate de productie obtinuta - s-ar supradimensiona si mai tare.

Cu niste costuri comparative uriase. Caci energia suplimentara necesara combinatului siderurgic nu exista in tara si ar trebui importata. O energie care va fi mereu mai scumpa. Nu numai in sine, ci si ca penalizare ecologica, din cauza poluarii pe care o produce. Romaniei i s-a impus de catre Uniunea Europeana scaderea cu 20% fata de cat anume se stabilise anterior a emisiilor poluante.

In mod evident, nu se va putea descurca in noile limite. Va trebui fie sa elimine din functionare instalatii poluante industriale sau chiar de producere a energiei prin care sa se inscrie in cota atribuita, fie va trebui sa cumpere de la altii certificate de poluare care maresc costul, de pilda al unui Mwh, cu 35 de euro, respectiv cu mai mult decat costul lui in sine.

Ar fi o blagoslovire de la Dumnezeu, daca Romania ar pierde competitia cu Bulgaria, Turcia si Ucraina pentru contractul cu Voest Alpine! S-ar putea, de data aceasta, ca Romania sa fie salvata tocmai de lacomia amatorilor de tunuri imobiliare care, afland pe unde ar urma sa fie amplasamentul, au cumparat terenuri acolo pentru a le specula apoi catre Voest Alpine sau catre stat, daca guvernul va pune companiei austriece la dispozitie terenul amplasamentului.

S-ar putea ca si apartenenta la Uniunea Europeana sa joace un rol in aceeasi directie, caci aceasta inseamna posibilitati limitate de a se acorda de catre stat facilitati consistente investitorilor.
Dar poate, pana una-alta, Romania sa fie salvata de decavanta investitie Voest Alpine de catre criza internationala, amanarea deciziei putand fi, in noul context, nu doar pentru la anu’, ci si pentru la multi ani!

Analiza de Ilie Serbanescu

Sursa: http://www.bloombiz.ro/finante/poate-ne-salveaza-criza-de-voest-alpine-

Update:
Compania austriaca Voestalpine spune pas investitiilor pina in anul 2010 cel putin, acest lucru insemnind si punerea pe linie moarta a fabricii de otel ce urma sa fie construita in una din tarile cu iesire la Marea Neagra (Romania - zona Constanta, Bulgaria, Ucraina sau Turcia)

Sa dea Domnul sa fie o investitie ingropata definitiv!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu