miercuri, 30 decembrie 2009

Poate ne salveaza criza de Voest Alpine

Trustul austriac Voest Alpine, care intentiona sa deschida un mare combinat siderurgic in zona Marii Negre, incheind in acest sens memorandumuri cu guvernele din Bulgaria, Turcia, Ucraina si Romania, a anuntat ca a amanat pentru 2009 decizia asupra amplasamentului.

Trei solutii pentru aprovizionarea cu gaze a Romaniei

Datele de mai jos sunt extrapolate din articolul "marea neagra o Bomba" aparut pe 26 sept. 2006 in ziarul; "Ziua".
Fapte : adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat (mai multe miliarde de mc), un gaz solubil in apa, care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. Acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca si gazul metan.
Cercetari : in anii '70, dupa ce Ceausescu a comandat unei societati japoneze o serie de teste, s-a concluzionat ca Marea Neagra are un strat de apa sarata adanc de 200 de metri, in care se poate dezvolta viata subacvatica. Acest strat preseaza ca un capac peste o apa de adancime, toxica, imbibata cu hidrogen sulfurat si apa grea, improprie vietii. Hidrogenul sulfurat poate fi folosit drept combustibil. In 1981 fizicianul Silviu Dragomirescu a inaintat oficialitatilor o cerere de brevet pentru o instalatie care sa extraga hidrogenul sulfurat si apa grea din Marea Neagra, instalatie pe care a gandit-o impreuna cu termoenergeticianul Vladimir Stoenescu.
Romania si-ar fi castigat astfel mai multa independenta energetica fata de URSS si cum exista o conventie intre noi si ei privitor la cercetarile efectuate in Marea Neagra, vecinii din rasarit nu ne-au lasat sa ne apucam de treaba.
Dupa 1989, un grup de americani a facut unele descoperiri arheologice pe fundul Marii Negre, la 150 de metri adancime descoperind ca, cu circa 10.000 de ani in urma, Marea Neagra era un lac urias mort, fara nici un fel de viata in el, nivelul lacului fiind cu aproximativ 100 de metri sub cel al Marii Mediterane, de care era despartit de un dig situat in zona Stramtorii Bosfor de astazi. Era o apa asemanatoare cu Marea Moarta din Orientul Apropiat. In timpul glaciatiunilor, cantitatile mari de apa care au ajuns in Mediterana au presat asupra digului natural care exista in acea vreme intre cele doua mari, si au determinat ruperea acestuia si inundarea Marii Negre cu apa sarata, in zona Bosforului. Asa s-ar explica actualul strat de apa sarata de 200 de metri de deasupra apei otravitoare de dedesubt. Silviu Dragomirescu a trimis din nou documentatia, in 1999, de data aceasta la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina. In acelasi an a primit raspunsul din partea institutului, in care se precizeaza ca "apare oportunitatea initierii unor cercetari complexe geologice in acest caz".Conform planurilor lui Dragomirescu, apa de mare adancime din Marea Neagra, care are o presiune de peste 200 de atmosfere, poate fi captata simplu
, prin instalarea unor conducte prin care lichidul se va ridica pe principiul vaselor comunicante. Adusa la mal, aceasta apa intra in instalatia propriu-zisa unde hidrogenul sulfurat este separat de lichid si folosit drept combustibil intr-o termocentrala cu o capacitate de 4000 de Mega Wati. In termocentrala, din ardere rezulta vapori de apa si sulf. Acesta din urma poate fi folosit in industria chimica. Concomitent se poate separa din apa de mare o cantitate de aproximativ 500 de tone de apa grea, cantitate suficienta pentru alimentarea centralei atomice de la Cernavoda. Cea mai buna pozitionare a unei conducte de captare a apei cu hidrogen sulfurat ar fi la 250 de kilometri est de Constanta, dupa cum spune fizicianul, loc unde ar exista una din cele trei gropi de mare adancime ale Marii Negre. Conducta ar trebui sa ajunga la mal, unde intra in instalatia propriu-zisa, dotata cu schimbatoare de ioni pentru separarea sarurilor minerale si care trebuie construita in subteran. Existenta hidrogenului sulfurat in Marea Neagra este explicata de specialisti prin prezenta unei specii de bacterii. In cateva milioane de ani, aceasta cantitate uriasa de gaz ar trebui sa duca la formarea unor noi zacaminte de petrol.
Paralel cu cercetarile lui Silviu Dragomirescu, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Rm. Valcea a demarat, in anul 2004, un studiu privind oportunitatea dezvoltarii unei platforme integrate de cercetare pentru domeniul pilelor de combustie si a realizarii de combustibili ecologici. Mai precis, se incearca transformarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra in energie electrica prin intermediul unor pile de combustie, o tehnologie noua, inca in studiu in tarile europene, inclusiv la noi. Aceste pile desfac molecula formata din doi atomi de hidrogen si unul de sulf, si transforma hidrogenul in energie electrica Vasile Stanciu, directorul stiintific si presedintele consiliului stiintific al institutului: "Propunem ca o activitate viitoare pentru Romania realizarea unei pile de combustie pentru arderea galvanica in situ, in adancuri, a hidrogenului sulfurat din Marea Neagra si experimentarea diferitelor solutii tehnologice pe un stand de emulare a conditiilor marine de mare adancime. Dezvoltarea
acestui procedeu va permite obtinerea de energie electrica printr-o tehnologie nu doar nepoluanta ci depoluanta deoarece foloseste drept combustibil un reziduu toxic pentru viata marina. Efectul exploatarii unor centrale cu astfel de pile de combustie va consta in stagnarea si mai apoi reducerea treptata a uriaselor depozite de hidrogen sulfurat cu prelungirea vietii florei si faunei marine, in conditiile in care acestea, conform predictiilor stiintifice actuale, vor disparea complet
in urmatorii treizeci de ani."
Realizarea acestui procedeu de producere a energiei si aplicarea lui la nivelul Marii Negre are mai multe avantaje. In primul rand, combustibilul este ars galvanic sub mare, fara sa necesite extractie, transport, procesare, depozitare, curatare si evita pericolul explodarii in contact cu aerul. In al doilea rand, combustibilul exploatat este hidrogenul sulfurat existent in apa marii, un reziduu care, in urmatorii 30 de ani, se preconizeaza de catre specialisti ca va transforma Marea Neagra in a doua Mare Moarta a lumii. Trei: dupa folosirea hidrogenului din molecula, tehnologia are ca produs
secundar sulful coloidal (floare de sulf) care, nefiind solubil, se poate recupera pentru uz industrial, farmaceutic etc.
"Energie alternativa bazata pe arderea hidrogenului este in plina dezvoltare in Europa. In afara de Romania, de rezervele de hidrogen sulfurat sunt preocupate si tarile vecine, respectiv Bulgaria si Turcia. Practic, lucram in echipa. Conform planurilor europene, aceasta tehnologie de energie alternativa bazata pe hidrogen ar trebui sa fie pe deplin functionala pana in anul 2050", a explicat Vasile Stanciu.
Articol preluat de pe:
http://www.romanialibera.ro/a143784c283910/trei-solutii-pentru-siguranta-aprovizionarii-cu-gaze-a-romaniei.html

Primul depoluant biodegradabil din lume, brevetat in Romania

Experimentul a fost demonstrat intr-unul din studiourile TVR la “Ora de stiri”, in direct, relevand calitatile incontestabile ale substantei testate chiar de Imre, descoperitorul ungur.

Brevetarea substantei in Romania se datoreaza unei prietenii de foarte multi ani dintre descoperitorul substantei, si Mihai Borceanu, titularul brevetului de inventie. Cele saisprezece rafinarii, spre deosebire de cele doua din Ungaria si deschiderea la Marea Neagra au fost alte considerente importante in patentarea depoluantului in tara noastra.

Pana acum depoluarea nu se facea decat prin absorbtie, rezolvandu-se problema locului respectiv, dar se creau multe alte probleme locului in care se depozita. O astfel de depoluare in Marea Neagra a facut sa existe o explozie debordanta de alge, de pe malul litoralului romanesc adunandu-se 40 de tone.

Demonstratia este cat se poate de simpla: intr-un acvariu se toarna ulei de motor. Apoi se intervine cu solutia decontaminanta. Rezultatul se vede in aproximativ 3 minute, timp in care uleiul este absorbit în totalitate. Mai este de mentionat ca aceasta substanta chimica este inofensiva organismelor si mircoorganismelor vii.

Din afirmatiile specialistului, substanta este eficienta atat la temeperaturi ridicate, cat si în mediu ingheţat. Acum nu ramane decat sa speram ca se vor gasi investitori pentru acest proiect.

Articol preluat de pe:
http://jiunimea.gds.ro/2009/10/primul-depoluant-biodegradabil-din-lume-brevetat-in-romania/